Barion Pixel

​Különböző borokhoz, különböző boros kehely dukál!

Hazánkban rengetegen rajonganak a borokért. Vannak, olyanok, akik egy fárasztó nap után csakis egy pohárka borral tudnak ellazulni, míg mások csak különleges alkalmakkor kortyolják a nemes nedűt. Bármelyik csoportba is tartozunk, egy dolgot nem szabad elfelejtenünk! A legkülönlegesebb borok is csak akkor tudják kibontakoztatni különleges illatukat, aromájukat, ízüket, ha megfelelő pohárban kínáljuk fel azokat.

Kevesen tudják például azt, hogy a különböző borokhoz, különböző boros kehely illik. Ez részben azért van így, hogy a borok a legmagasabb élvezeti értéket tudják nyújtani a fogyasztó számára, részben pedig azért, mert az etikett ezt írja elő. Bizony ám, hazánkban mára már igazi etikettje lett a borfogyasztásnak, amelyet minden borkedvelőnek érdemes lehet megismernie és elsajátítania. A fehérborokat például, klasszikus, magas, arányosan karcsú, nagyjából 20-22 centiméter magas, ívelt kelyhű pohárba ajánlott tölteni. A fehérboros kelyhek között csupán a kehely öblössége tér el, így ennek megfelelően érdemes kiválasztani a kínált fehérborhoz passzoló boros kelyhet.

A vörös borokhoz igen nehéz megfelelő kelyhet találni, hiszen rengeteg féle formájú és méretű poharat gyártanak manapság. A vörös boros poharak kelyhe nagyobb és szélesebb, mint a fehérboros kelyheké. Általában elegendő az, ha bordeauxi vagy burgundi poharat választunk, hiszen e két típusú kelyhet tekinthetjük az alappoharaknak. Bármilyen bort is fogyasztunk, még magasabb élvezetben lehet részünk, ha a nedűt kristály boros kehely használatával isszuk meg. A kristály boros kehely igazi luxusérzést kelt, így a legegyszerűbb borokat is ünnepi itallá varázsolhatjuk. Bizonytalan vagy abban, hogy milyen boros pohár illik az általad választott italhoz?

Ne ess kétségbe, egy kristály boros kehely orvosolja a problémádat, hiszen egy ilyen csodás pohárból kortyolva senkinek sem jut majd eszébe az, hogy vajon passzol-e az adott kehely, a fogyasztott borhoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: boros kehely