Barion Pixel

​Mitől különlegesen ragyogó a kristály?

A legkedveltebb ajándéktárgyak közé sorolhatjuk azokat a poharakat és pohárkészleteket, amelyek nem egyszerű üvegből, hanem ragyogó kristályból készültek el. De vajon mitől olyannyira elragadóak ezek a kristály készletek? Miért vagyunk képtelenek ellenállni egy-egy mesésen csillogó pohárnak?

A titok nyitja magában a pohár anyagában rejlik. A kristály poharak anyaga ugyanis, nem egyszerű üveg! A kristály poharak ólomkristályból vagy úgynevezett kristályüvegből készülnek el, így ennek köszönhetően válik a pohár kifejezetten ragyogóvá, csillogóvá. A kristály üvegek azonban nem csupán a kinézetük miatt olyan nagyon kedveltek, hanem azért is, mert a tömegesen gyártott egyszerű üvegpoharakkal szemben, a kristály poharakat kézi formázással készítik el az üvegfúvó mesterek, a manufaktúrákban. A legügyesebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező üvegfúvó mesterek azok, akik ezeket a különleges és egyedi poharakat készítik.

A csodás mintázatok, és díszítések is kézzel készülnek, mégpedig savmaratással, vagy csiszolással. Így tehát, aki tudja azt, hogy a kristály poharak hogyan készülnek el, azzal is tisztában vannak, hogy milyen nagy-nagy odafigyeléssel és gondossággal készülnek ezek a termékek. A kristály pohár tehát, igen nagy értéket képvisel, hiszen emberi kéz alkotja meg ezeket a mesés darabokat. Mindennek tudatában pedig, már az is érthető, hogy miért is olyannyira közkedvelt ajándék az a tárgy, amely kristályüvegből, vagy ólomkristályból készül el.

Nem árt azonban tudni azt is eme értékes és különleges tárgyakról, hogy bár ólomkristályból készülnek el, így a strapabíró képességük magasabb, mint az átlagos üvegtárgyaknak, mégis nem árt sokkal óvatosabban bánni a kristály termékekkel! Ahhoz ugyanis, hogy egy kristály termék hosszú időn át megőrizze ragyogását, szépségét és épségét, mindenképpen óvatosságra és kíméletes használatra van szükség!

Tartalomhoz tartozó címkék: ólomkristály