Barion Pixel

Rólunk

Tevékenység

A White Crystal 2000 óta foglalkozik Ajkán, kézi csiszolással, homokfújással készült kristálytermékek forgalmazásával. Igyekszünk a legszélesebb igényeket kiszolgálni a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Webáruházaink igyekeznek a vásárlók rendelkezésére állni Európa több országában is. Termékeink között megtalálhatóak különböző kristály termékek, poharak, vázák, tálak, és más dísztárgyak is.

 Munkatársaink mindegyike igyekszik a vevők elképzeléseit maximálisan figyelembe véve végezni munkáját.

Nagy gondot fordítunk az általunk forgalmazott anyagok minőségére, valamint a korrekt tájékoztatásra. Fontosnak tartjuk az állandó megújulást, a fejlesztést, ezért rendszeres vevőinket időről időre felkeressük az új elképzeléseinkkel. Termékeink között szerepelnek asztali dísztárgyak (vázák, hamuzók, tálak), kelyhek, poharak stb. Reklámtárgyak, cégajándékok készítésével is foglalkozunk, ahol a cég logó szerepel a termékeken ill. a dobozokon.

Külön gondot fordítunk arra, hogy csak jó minőségű termékek hagyják el raktárainkat. Folyamatosan gyártott (raktárról értékesíthető) termékeink mellett, foglalkozunk egyedi elképzelések megvalósításával is.

A kristálytermékek gyártásáról

Az általunk forgalmazott termékek díszítése kézzel történik, jellemzően kézi csiszolással.  Ennél munkafázisnál először megtervezik az adott termékhez illeszthető dekorációt, figyelembe véve a terveket és a megvalósításhoz szükséges technikai paramétereket. A megtervezés után az első prototípuson leellenőrzik, hogy a munka végeztével az elképzelésnek megfelelő csiszolt terméket kaptuk-e vissza. Ha az elképzeléseknek megfelelően megmunkált terméket nem találják tökéletesnek, akkor a fent említett folyamatot az elvárt végeredmény megszületéséig ismétlik. Amennyiben megvan a sikeres első példány, akkor meghatározásra kerülnek a különböző – a jelölés során kézzel felrajzolandó – metszéspontok, melyek nélkülözhetetlen alapjait jelentik a gyártásnak. Miután a termékekre felkerültek ezek a segédvonalak, elkezdődhet maga a csiszolási. Ebben kizárólag olyan szakemberek vehetnek csak részt, akik az elvárt képzettséggel rendelkeznek.

Akik ezt a munkát végzik, több éves oktatás keretein belül tanulják ki a szakma fortélyainak alapjait, melyre építkezve hosszú időn át kitartó munkával fejlesztik művészi szintre ügyességüket. A gyártás kézzel történik a következőképpen. Egy kristály formát (mely akár több kiló is lehet) kézben tartva, finom és rendkívül pontos mozdulatokkal illesztenek egy nagy sebességgel forgó csiszolókoronghoz.

A gyártás során elengedhetetlen a precíz munka, és az állandó összpontosítás, hiszen egy hibás mozdulat akár a kész áru eladhatatlanságát is jelentheti, ami  akár több 10 000 Ft-os kárt is okozhat. Ez után következik egy speciális savkezelés, ahol a csiszolt felületek érdessége simul, így a felszín fényessé válik. A savazást szintén kézzel végzik, állandó figyelemmel kísérve a kristályok fényességét, miközben állandóan mozgatják az erősen maró hatású savkeverékben a kristálytermékeket. Az egészségre veszélyes savak gőzei miatt szigorú biztonsági szabályok mellett végezhető ez a fajta munka. A savazás után az ólomkristály ismét visszakerül a mintázóba, ahol a dekorációk utolsó részleteit helyezik el a dolgozók a poharakon, vázákon stb. Ezek az utolsó mozdulatok sokszor igen vékony, ( nem ritkán 0,5 mm-es ) vágásokat jelentenek. Ha lehet, itt még inkább fontosabb szerepe van a koncentrációnak. A folyamat végén, a kristályok mosása és dobozolása is kézi munka eredménye.

Alapanyagok

Általában kettő féle alapanyagot használunk. A hagyományos értéket megtestesítő ólomkristállyal, valamint a modern, környezetvédelmi szempontból barátságosabb un. ólommentes kristállyal.

Ólomkristály

Az ólomkristályt olvasztással állítják elő. Az anyagok keverékének fontos alkotója az ólom-oxid, mely 24 %-ban van jelen az olvadékban. Ennek az anyagnak tulajdonítható az ólomkristály nagyobb fajsúlya ill. fényessége. Ezt jelzi a matricákon a “24% PbO” felirat is. Az olvadékból, lehűlése közben különböző használati- és dísz ólomkristály termékeket (formákat) készítenek préseléssel vagy fújással, néha mindkettő alkalmazásával. Ezeket az ólomkristály termékeket a későbbiekben számos módon díszíthetik, például üvegcsiszolással.

Ólommentes kristály

A hagyományos ólomkristály alkotóit megváltoztatva, egy modern ólommentes kristályt hoztak létre.  Az új kristály megtartotta az eredeti ólomkristály fényét, színét, ragyogását, de  a használat során keletkező mechanikai sérülésekkel szemben, egy jobban ellenálló anyaggá vált. Nem utolsó sorban, sikerült kedvezőbb áron előállítani a vegyi összetétel fejlesztésének köszönhetően. Az így létrejött anyag környezetvédelmi szempontból előnyösebbnek számít, mivel lecsökkentjük ezen kristálytermékek ólom-oxid tartalmát. Ez az újszerű anyag meghódította a világ üveggyárainak jelentős részét.

Az ólommentes kristályt is nagy hőfokon, olvasztással állítják elő. Jellemző rá, hogy az olvadékban az ólom-oxid tartalom csökkentésével egyidejűleg, bárium- vagy titánium-oxiddal érik el az elvárt szín és fényhatást. Így a mért fizikai és optikai jellemzők, szinte ugyanazon értékeket mutatják (olykor meg is haladják), mint az ólomkristály termékeknél. Az olvadékból, lehűlése közben különböző használati- és dísz ólomkristály termékeket (formákat) készítenek préseléssel vagy fújással, néha mindkettő alkalmazásával. Ezeket az ólomkristály termékeket a későbbiekben számos módon díszíthetik, például üvegcsiszolással. Mintázáskor, jelentősebb erő kell a termék csiszolásakor, mivel ez keményebb anyag, mint az ólomkristály.